top of page
Search
Meie Pisipere

4 eluetappi, kus ämmaemanda abi on asendamatu

Updated: Aug 10

Ämmaemand kui naiste ja perede parem käsi pere planeerimisel, beebiootuse ajal, sünnitusel ja sünnitusjärgsel perioodil.



Kui rahvasuus tuntakse ämmaemandat kui inimest, kes aitab naisel sünnitada ja võtab beebi oma kätega vastu, siis tegelikult on ta palju enamat kui lihtsalt sünnitusabiline. Käesolevas postituses tutvumegi, millega ämmaemand täpsemalt tegeleb.


1. Et naised tunneksid end raseduse ajal hoituna


Ämmaemanda juurde jõutakse oma rasedusega kuskil 7/8 nädala paiku. See on tavaliselt esimene visiit, mille beebit ootav naine võiks oma raseduse tuvastamiseks teha. Esimesel visiidil võetakse vajalikud analüüsid, tehakse ultraheli ja arutatakse edasise jälgimise plaani. Tavaliselt kohtub ämmaemand beebit ootava perega kord kuus või vajadusel sagedamini. Sel perioodil jälgib ämmaemand, kuidas kõhus olev beebi kasvab, kas tulevane ema tunneb end hästi ning vastab jooksvatele küsimustele ning muredele, mis beebiootuse ajal tekkida võivad. Kui rasedus kulgeb normaalselt, siis jälgib ämmaemand üksi kogu protsessi.


2. Sünnitus - loomulik ja ilus sündmus.


Enamus sünnitusi kulgeb rahulikult ja loomulikult. Sel juhul tegeleb sünnitajaga üksnes ämmaemand, kes juhib kogu protsessi jälgimist ja otsuseid. Ämmaemand võtab sünnitaja haiglasse vastu, jälgib beebi südametööd ja naise enesetunnet. Ta on toeks naisele asendite valimisel, nõustab valu leevendamise meetodite osas ning hoiab oma teravat pilku peal kogu sünnituse kulul. Ämmaemanda toetavad käed aitavad beebil pehmelt siia ilma tulla. Pärast beebi sündi aitab ämmaemand naisel beebiga tutvuda, nõustab erinevatel sünnitusjärgsetel teemadel ning aitab nii beebil kui perel teineteisega kohaneda. .


"Hetkel, mil sünnib beebi, sünnib ka ema. Varem teda polnud olemas, oli vaid naine" - Rumi

3. Sünnitusjärgse uue elukorralduse algus


Sünnitus on üks päev elus, aga elu, mis pärast seda päeva algab, on midagi täiesti uudset, mida enne hästi ette ei kujuta. Ka siin on ämmaemandal suur roll. Ämmaemand nõustab ja toetab naisi "neljandal trimestril", mil beebi on oma emast nii sõltuv ja vajab siin maailmas hakkama saamiseks oma vanemate pidevat hoolt. Imetamisega seotud teemad, sünnitusest taastumine, beebi kakaga, nahaga, kõhumuredega seotud teemad ja veel palju muud - see kõik on ämmaemanda pärusmaa. Ämmaemanda töö ei lõpe veel sünnitusega - nagu ka sünnitus ise on alles pika tee algus.


4. Naise tervis kogu elukaare jooksul


Viimasena tooksin välja teemad, mis kuuluvad ka ämmaemanda pädevusse, aga millest nii palju ei räägita. Ämmaemand toetab naisi kogu nende elu jooksul - alates vastsündinueast kuni menopausini välja. Ämmaemandad teevad visiite, kus nõustavad tütarlapsi ja nende vanemaid seksuaaltervise teemadel, alustades anatoomiast ja hügieenist kuni rasestumisvastaste vahenditeni välja. Ämmaemand teeb noortele ja naistele läbivaatust, aitab tuvastada erinevaid tupepõletikke ja diagnoosida suguhaiguseid. Ämmaemand kirjutab välja rasestumisvastaseid vahendeid ja suunab vajadusel naisi edasi günekoloogile. Ka jääb nende pädevusse emakakaela sõeluuringu tegemine ning rindade esmane kontroll ja vajadusel edasistele uuringutele suunamine.



Kuni on maailmas armastust, on ämmaemandal tööd...


Nagu välja toodud, on ämmaemanda tööpõld lai ja sünnitus on vaid selle suure jäämäe veepealne tipp. Ämmaemand on naise tervise osas ta lähim nõuandja, kes ei anna hinnanguid ja teeb kõik oma töös selleks, et naised ja pered end turvaliselt ja hoituna tunneks.


Kui tunned et Sul on tekkinud küsimusi seoses naise tervise, raseduse, sünnituse või sünnitusjärgse ajaga, siis meie pädevad ja hoolivad ämmaemandad on alati Su jaoks olemas. Saad aja broneerida või kirjutada tere@meiepisipere.ee




168 views0 comments

Commentaires


bottom of page