top of page
Search
Meie Pisipere

Mida teha kui jääd raseduse ajal haigeks? 6 kasulikku nippi ämmaemandatelt.

Updated: Jul 17

Viirushaiguste hooaeg on täie auruga käima läinud. Kohe, kui külmemad ilmad käes, suureneb igasuguste viiruste esinemissagedus. Ühest küljest on süüdi see, et viibime jahedamate ilmadega rohkem siseruumides, aga külm õhk ise soodustab samuti ülemiste hingamisteede viirustesse nakatumist.

Raseduse ajal peab lisaks endale mõtlema ka kõhubeebi peale - kõiki ravimeid ei tohi sel perioodil kasutada. Järgnevalt toomegi välja nipid kuidas aidata end juhul kui peaksite haigeks jääma.


1) Võta aeg maha kohe kui tunned, et hakkad haigeks jääma.

On leitud, et vahel ei vaja inimene paranemiseks muud kui korralikku puhkust (peale vee ja söögi). Keha teeb kõik ülejäänu.


2) Tarbi rohkelt vett. Vahet pole, kas tegu on oksetõve või gripiga - mõlemal juhul on suurenenud vedelikuvajadus. Kõige parem vedelik on vesi. Kõhugripi korral võib vaevusi leevendada näiteks kummelitee. Köha leevendab hästi mõru maitsega Islandi sambliku tee ja aed-liivateega tee.


3) Loputa oma nina soolaveega. Kõige efektiivsem on seda teha kas eraldi ninakannu (või capsteriga) või nõelata süstlaga. Loputamiseks vajaliku soolvee võid ise teha (1 tl soola 500 ml keedetud vee kohta) või kasutada apteegis müüdavat NaCl lahust. Nina võib loputada ka NaCl spreiga, aga sel juhul peaks seda tegema päris põhjalikult kuna sprei veejuga on tunduvalt väiksem.


4) Niisuta õhku - nii toas kui oma nina lähedal. Kui sul on inhalaator, siis kasuta julgesti seda, aga jälgi ka, et toaõhk oleks piisavalt niiske. Tuuluta tuba ja vajadusel kasuta õhuniisutit.


5) Söö värskeid asju või ära söö üldse kui isu pole. On leitud, et organism ise piirab protsesse, mis on tema jaoks haiguse ajal liiga energiakulukad. Kui isu üldse ei ole, siis lühiajaliselt piisab ka üksnes vee joomisest. Beebil ei juhtu paaripäevasest paastumisest midagi.


6) Kasuta käsimüügivahendeid.


Nohu vastu on lubatud NaCl spreid, sinupret tabletid, Hustagil ja muud mentooli ja eeterlike õlidega nohu leevendavad tooted.

Pole lubatud: sudafed (ja muud pseudoefedriini sisaldavad asjad), lühiajaliselt on lubatud ksülometasoliiniga tooted (võiks olla pigem äärmuslikul juhul). Kui nina on täiesti kinni ja sa üldse magada ei saa või on ootamas lennureis, siis võib lühiajaliselt kasutada ka Oxymetazoliniga spreid (Afrin), mis on lubatud max 2 x päevas. Vältima peaks paratsetamooli ja tursealandajate kombinatsiooniga mitu-ühes jooke (nö gripiteed paratsetamooliga).


Palaviku korras peaks eelistama paratsetamooli ibuprofeenile (Ibuprofeen ei ole raseduse ajal soovitatud). Palavikku võib alandada sõltuvalt enesetundest, aga üldiselt soovitatakse seda alandama hakata alates 38.5 kraadist (kaenla alt mõõdetuna). Paratsetamooli lubatud annus on 1 g maksimaalselt 4 korda päevas (kokku 4 g).


Köha vastu aitab rohke sooja vedeliku joomine (nt aed- ja nõmmliivateega teed), Gelomyrtol forte vedeldab röga ja aitab köhast kergemini terveks saada. Mõni inimene leiab leevendust saialilleõli kasutamisest. Ka aitab köha vastu auru tegemine ja kui palavikku pole, võib määrida rinnakule ja seljale hanerasva või eeterlike õlidega salvi. Ka võib kasutada luuderohu baasil tooteid, mis lastelegi lubatud.


Kõhuhädad. Märksõnaks on vesi ja probiootikumid. Vahet pole, kas on tegemist oksendamise või kõhulahtisusega - veekadu on mõlemal juhul suur ja probiootikumide kasutamine aitab taastada head mikrofloorat.


Kokkuvõtlikult, ka rase inimene on inimene. Viirused võivad neid samamoodi tabada nagu mitterasedaid. Üldiselt põevad rasedad tavalisi viirushaigusi sarnaselt mitterasedatele, aga on tooteid, mida rasedatel kasutada ei soovitata.


Kui Sul on küsimusi oma raseduse, kõhubeebi või vastsündinu kohta, siis võta meiega ühendust ja kohtume, räägime telefoni teel või teeme videokõne - kuidas sinu jaoks mugavaim.












230 views0 comments

תגובות


bottom of page