top of page
Search
Meie Pisipere

Sünnituse tähtaeg - miks ja kuidas seda arvutada?

Raseduskalkulaator või vana hea kalender? Kumb on täpsem ja kuidas ise enda sünnituse tähtaega arvutada?

Kas tegid just rasedustesti ja see oli positiivne? Või alles planeerid lähitulevikus pisiperet? Igal juhul võiks teada, kuidas arvutada oma oletatavat sünnitamise tähtaega. Selleks võib kasutada kas juba valmis kalkulaatoreid või teha seda vanamoodsal viisil - võttes abiks kalendri ja oma teadmised. See on tegelikult ülimalt lihtne!


Samm 1: viimane menstruatsioon


Millal oli sinu viimane menstruatsioon? Kui veel täpsem olla - millal algas sinu viimane menstruatsioon? Sünnitusabis arvutatakse kõiki tähtaegu alates viimase menstruatsiooni alguspäevast. See on nii kokku lepitud, kuna täpset ovulatsiooniaega on raske määrata ning usaldusväärsem on sünnitustähtaja arvutamiseks kasutada just menstruatsiooni algust.


See tähendab seda, et kui ovulatsioon toimub 14. tsüklipäeval, siis meditsiinilises mõttes oled sa juba 14 päeva rase. Tundub ebaloogiline? Nii arvutatakse oletatavat tähtaega terves maailmas ning seda tasub meeles pidada. Nii saad arvutada ka oma praegust raseduse suurust - loed nädalaid alates menstruatsiooni alguse päevast.


Samm 2: Naegele valem


Kui arvasid, et matemaatikat õpetatakse ainult selleks, et koolis nii lihtne poleks, siis eksid. Lihtsa matemaatilise tehtega saad isegi oma beebi sünnitähtaega arvutada. Lapse eeldatava sünnikuupäeva arvutamiseks lahutatakse viimase menstruatsiooni alguspäevast 3 kuud ja liidetakse 7 päeva - seda nimetatakse 19. sajandil tegutsenud Saksa günekoloogi järgi Naegele valemiks.


Näiteks: viimane menstruatsioon algas: 17. jaanuaril. Sellest lahutame 3 kuud: 17 oktoober. Seejärel liidame 7 päeva: 17 oktoober + 7 = 24. oktoober 2023.


Naegele valem: VM – 3k + 7p


Samm 3: valmis kalkulaatorid


Kuigi ka Naegele valemiga tähtaja arvutamine pole raketiteadus, siis leiab internetiavarustest mitmeid valmis kalkulaatoreid, mis sinu eest sama tehte ära teevad. Pole vahet, millist raseduskalkulaatorit kasutad, nende algoritm on sama. Enamikega neist saab arvutada ka seda, millal täpsemalt võis viljastumine olla ja millal võib sünnituspuhkusele jääda.


Lõppude lõpuks otsustab siiski beebi ...


Ära unusta, et tähtaja arvutamine menstruatsiooni järgi on üksnes teooria. Isegi väga regulaarsete tsüklitega naistel esineb perioode, kus ovulatsioon toimub varem või hiljem. Seetõttu võrreldakse menstruatsiooni järgi arvutatud tähtaega ultrahelis saadud tulemustega. Üldiselt on nii, et kui arvutatud suurus ja ultrahelis saadud suurus erinevad rohkem kui 7 päeva võrra, siis arvutatakse suurust ultraheli järgi.

Lisaks ovulatsiooni kõikumisele, mõjutavad beebi sünnitähtaega erinevad faktorid, mida alati arvesse ei võeta. Sinna kuuluvad näiteks eelnevad sünnitused ja isegi ema rahvus, pikkus ja kaal.






Oska arvutada raseduse suurust!


Oma raseduse suuruse arvutamine annab sulle võimaluse panna endale õigel ajal visiidiaeg ämmaemanda juurde ning annab orientiiri, millal beebi sündida võib. Siiski tasub meeles pidada, et oletatav sünnitustähtaeg ei tähenda, et beebi just sel päeval tulema peab. Erinevate allikate kohaselt sünnib täpselt õigel päeval tegelikult ainult 5 % kõikidest beebidest. Esmassünnitajatel on suurem võimalus, et beebi sünnib pärast 40. rasedusnädalat.


Kui sul on küsimusi seoses oma raseduse, eesootava sünnituse või beebi osas, siis oleme olemas nii telefoni kui veebi teel ning teeme ka koduvisiite. Võta meiega julgelt ühendust! Vabad ajad leiad siit.







1,376 views0 comments

Comentarios


bottom of page